OPEN BRIEF AAN DE ACTIEGROEPEN VAN HET TOEKOMSTVERBOND

 

Beste bestuursleden van Ademloos en stRaten-Generaal,

Op 25 maart bent u samen met een aantal burgers naar de rechter gestapt met een aanklacht tegen de Vlaamse Regering, omdat deze te weinig onderneemt tegen de luchtvervuiling in heel Vlaanderen en in Antwerpen in het bijzonder.

Wij van het Burgerplatform OnzeMobiliteit (voorheen actiegroep Liefkenshoek tolvrij) dringen sinds 2010 tevergeefs aan op een betere benutting van de R2. Deze R2 is de enige bestaande weg in de buurt van Antwerpen die de druk op de Ring (R1) inclusief de Kennedytunnel kan verminderen.

Het verkeer weghalen van de R1 is de beste en snelste manier om de luchtvervuiling door die R1 terug te dringen.

Wij willen een test afdwingen waarbij de ongelijke behandeling van de R2 en de R1 opgeheven wordt. De R2 (met de Liefkenshoektunnel) is immers betalend, de R1 is gratis. De overheid heeft een grondige test altijd afgewezen.

Wij begrijpen niet dat u ons hierbij niet actief hebt gesteund. U hebt nochtans het positieve resultaat van het experiment (2014) met een tolvrije Liefkenshoektunnel benadrukt in een persbericht: Geslaagd experiment tolvrije Liefkenshoektunnel
schreeuwt om ernstig vervolg.”

De link: Ademloos-S-G-Na de Test LHT tolvrij-2014

Lees ook de opinie van Wim van Hees (voorzitter van Ademloos) op 21-11-2012: onderaan deze pagina.

In plaats van te kiezen voor de gedaalde drukte en de verminderde luchtvervuiling (tijdens die test), steunt u echter het Toekomstverbond. Precies dat verbond staat garant voor een onverminderde luchtvervuiling de eerstkomende jaren. Maar u stapt nu wel naar de rechter met de klacht dat de overheid te weinig doet aan de luchtvervuiling, vooral in Antwerpen.

Bovendien gaat het bij Oosterweel om een astronomische investering en een ver reikende keuze voor de mobiliteit, zowel wat de duur als de omvang van de werken betreft. Ook de rest van Vlaanderen moet hierover ruime inspraak krijgen, wat tot op heden weinig of niet is gebeurd. Vele deskundigen en ook het OESO hekelen bovendien het prioritair kiezen voor de verhoging van de wegcapaciteit.

Daarom roepen wij u en uw trouwe achterban op om dringend een Liefkenshoektunnel tolvrij test te eisen en zo nodig actie te voeren. Samen met ons en met geëngageerde burgers. Dit vanuit de optiek van de maximale inzet van de bestaande infrastructuur en de mogelijkheid van alternatieven voor het wegverkeer.

Graag hadden we hierover uw reactie ontvangen.

 

Paul Van den Bossche

Lid van het Burgerplatform OnzeMobiliteit

11 april 2018

#onzemobiliteit

 

De opinie van Wim van Hees (voorzitter van Ademloos) op 21-11-2012:

de link naar het volledige artikel

WvH over LHT

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s